neděle 4. května 2014

V hlavní roli: LEANGAINS

Krásnou neděli přeji!
Tak jsem po dlooouhé době zpět s nějakým tím článečkem :) A vemu to rovnou, co vy na to? Prostě... od čtvrtka jsem na způsobu stravování zvaném LEANGAINS. 
Je to teď dost populární a já se ani nedivím! Ano, stravuji se tak zatím jen od tohoto čtvrtka, ale i tak bych vám chtěla popsat jak to funguje, jak se cítím, jak si to užívám a tak dále :)
Táákže...
"Řecký" jogurt s master crumble z Lídlu, rýžová kaše + jahůdky, 1/2 fitness bagety se šunkou a zeleninou

Nejsem žádný odborník, ale z toho, co jsem pochopila je leangains jeden z mnoha způsobů tzv. přerušovaného půstu. Ten funguje tak, že např. ženy nejí (postí se) 14h a ve zbývajících 10h mají tzv. feeding. Je jedno, jestli jsi jídlo rozdělíte do 5 menších porcí nebo třeba jen do dvou. Hlavní je, aby jste dodrželi půst a poté feeding a rozdělili si makroživiny na tréninkové a netréninkové dny. Já například nedodržuji přesných 14/10, prostě mi to nevychází. Muži dodržují většinou 16/8 a tak to dodržuji většinou i já. Mám jídla rozdělená jen na 2 denně a musím říct, že mi to strašně moc vyhovuje! :) První jídlo mám v půl dvanácté a druhé někdy kolem sedmé večer. A pak se postím. Jelikož jsem byla od čtvrtka doma, s postěním ráno jsem neměla takový problém, jelikož jsem vstávala kolem půl deváté a ty tři hodinky jen s vodou a čajem? To se dá zvládnout :) Já navíc chodila ráno cvičit na lačno, takže na jídlo ani nepomyslíte. A pak přijdete domů a uděláte si kotel ovesné kaše ze 120g vloček jako já! :D mmmmm bašta!
Ale uvidím od zítřka, jak se mi bude postit od půl sedmé do půl 12 :D
Měla jsem strach, že nikdy nedokážu sníst tolik množství kcal. A světe div se, ono to tam naskáče jedna radost! :D Je pro mě pořád dost složité počítat si a plánovat si jídlo podle toho, kolik mám mít v ten den kcal a vejít se do B, S, T. Většinou mi přelítnou bílkoviny a tuky.. a mám ještě rezervu v kcal. Takže je pořád co dolaďovat. Také bez váhy a kalorických tabulek neuděláte ani krok. Teda.. jen dokud si vše nenaplánujete a nespočítáte. :D
Ovesná čoko-tvarohová kaše s banánem ze 100g vloček + kaiserka se šunkou, sýrem a zeleninou

Dodržuji to teprve pár dní, ale přijdu si objemnější, to přiznávám. A taky asi budu... jelikož včera jsem byla pozvána na večeři od kamaráda a to se neodmítá! A bohužel byla i sladká tečka v podobě hořké  horké čokolády s chilli a pořádnou porcí palačinek se zmrzlinou :D A dnes to pokračovalo jahodovo-tvarohovým dortem, kterého jsem snědla rovnou půlku :D Jsem posl. dobou rozmlsaná, ale to mi zítřkem končí. :) Rozhodla jsem se leangains dodržovat čistě a neprasit se, pořádně na sobě máknout i v posilce, protože léto se blíží no ne? :) Samozřejmě ovesná kašička po tréninku, ovesné lívanečky s tvarohem... tomu neodolám a je to přece ve zdravé verzi :) Ale dortíky, čokolády a podobné laskominky si schovám na vyjímečné příležitosti a dám si záležet, aby mi to vyšlo do maker, když už to do tý pusy strčim :)

Ale jak říkám, jsem s tím moc moc spokojená! Zažívací problémy jsou pryč a hlavně- jídlo už vůbec přes den neřeším! Netahám milion krabiček a ta svoboda toho, že jedu do města a zrovna sedím v tramvaji- musím se najíst! Tak tohle už neexistuje :) Najím se v půl dvanácté a pak prostě až přijdu domů nebo na intr, uvařím si večeři a na druhý den oběd a hotovo :) Samozřejmě nějakou tu práci to dá, vymyslet a seskupit jídlo, aby vám to vycházelo, ale podle mě je to jen o zvyku a cviku :)
Kdo by do toho chtěl jít se mnou, moc hezky to má vysvětlené na blogu B* , které tímto moc děkuju! Díky ní jsem se do toho pustila a i když už se takto B* nestravuje, mně to zatím moc moc vyhovuje a mé rodině nejspíš taky. Už opravdu neřeším to, že teď bych měla mít svačinu atd..naobědvám se s nimi a pak můžeme jet klidně na celý den na výlet a já je neobtěžuji s tím, že teď si musíme dát pauzu, protože si musím sníst svačinu. NE. Až přijedu domů, uvařím si a hotovo šmitec. Ale uvidím, jak mi to půjde na tom intru skloubit to se školou a s posilovnou :) Rozhodně vám o tom ještě napíšu, to se nebojte :)
Také by stálo asi za zmínku, že nedodržuji přesně jen IF/leangains, ale prokládám to tzv. IIFYM. Tento styl stravování je založen vlastně jen na tom, že si hlídáte své makroživiny a když vám to bude vyhovovat a sedět v makrách, můžete celý den jíst jen čokoládu a buchty a co budete chtít. Pokud vám to bude sedět do maker, budete třeba i hubnout :) Mně se tento styl teda moc zrovna dneska neosvědčil a včera také ne :D Prostě je těžké spočítat si palačinky z restaurace, když nevíte kolik surovin a jaké byly použity a to samé s dnešním dortem. Takže od tohohle ustupuji a pojedu jen čisté leangains s občasným IIFYM, ale to jen opravdu, když bude nějaká oslava, grilování :) Třeba taková čokoláda se počítá dobře, protože máte nutriční hodnoty na obalu... ale u štůdlu nebo u bábovky to už nespočítáte a to je pěkně naprd :D Nebo spočítáte, ale já jsem blond a nechápu jak to na ty kousky z celého množství např. buchty spočítáte. Takže pokud by byl někdo tak moc hodný a sepsal mi postup dolů do komentářů, budu vám vděčná! :)
Tak já myslím, že mého žvanění je pro dnešek už dost a já se moc moc těším na zítřek až začnu opravdu čistě. A dokonce se těším i na ten prázdnej žaludek, protože ten dort asi jen tak nevytrávím, uf :D
Tak přeji krásný zbytek neděle a užívejte sluníčka! :)


14 komentářů:

  1. Je super, že ti to vyhovuje :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, pořád nad leangains a celkově IF přemýšlím, nicméně asi by to nebylo pro mě, při brzké ranní aktivitě, škole a tak podobně :) Plus miluji velké porce, ale potřebovala bych někoho, kdo by mě od toho stolu vždycky odkutálel :D Hlavní ale je, aby si člověk našel individuálně to, co jemu osobně vyhovuje. Budu se těšit na případné další poznatky.
    Mimochodem-četla jsem článek o ukončení sacharidových vln a gratuluji - vypadáš naprosto bezvadně!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedu to od minulého čtvrtka a je to bomba :) Navíc já cvičím až k večeru, nezáleží na tom, kdy si trénink nastavíš :) A občas bohužel ani velké porce nejsou, protože ti to kaloricky vyjde málo, ale kcal hodně :( :DD a moc děkuju! Ted už vypadám zase jinak, to leangains mě zase pozměnilo... :D snad mě bude měnit k lepšímu :)

      Vymazat
  3. Ahoj:)
    chtěla jsem ti jen napsat a vyslovit svůj obdiv k tomu, co jsi dokázala se sacharidovými vlnami, fakt úžasný :) Vím, že nesíš zveřejňovat jídelníček, ale mohla by si prosím jen říct co jsi přibližně snídala ve dny, kdy si měla 0 nebo do 100g sacharidů? Děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc! Snídala jsem bud 2 vejce a nebo nízkotuč. jogurt s kouskem ananasu ;)

      Vymazat
    2. ok moc děkuji:) ještě mě napadla jedna věc jestli můžu. Jaký si měla cca příjem tuků na kilo váhy v low carb day a vlastně celkové množství kalorií? Nechci vědět nic konkrétního, jen čísla:) snažím se taky nějak začít s vlnami, ale někdy mám problém, že mám příjem dost pod bazálem a nevím jak to nahnat abych neměla hodně bílkovin :(

      Vymazat
    3. Na tohle bych ti moc ráda odpověděla, ale bohužel to už nevím, ani jsem to nepočítala nic...ale vím, že tuků jsem měla málo i v low carb i v high carb ;) jednou týdně jsem měla trochu mandlí, ale jinak tuk možná tak z nízkotuč. jogurtu a masa...a neboj, já byla ve vlnách pod bazálem myslim snad pořád :D

      Vymazat
  4. ok, moc děkuji:) a myslíš, že když se pak člověk vrátí ke zdravé stravě, ale už takové té normálnější a ne se opravdu škrtit jako při vlnách, že se to nevrátí zpátky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím :) Já hned po vlnách najela na leangains a měla jsem blbě spočítané makra, takže jsem trochu přibrala, ale asi jen kilo :) Ale vrátit by se to nemělo, zkus postupně přidávat na přílohách a pak už jez zase tak, jak jsi zvyklá a k tomu cvič a určitě to bude ok :)

      Vymazat
    2. jasný, tak ještě jednou mockrát děkuju:) doufám, že budu mít alspoň půlku úspěchu co ty, zvládla jsi to skvěle;) díky moc a ahoj:)

      Vymazat
    3. Určitě budeš neboj :) Děkuju a držím palce! :)

      Vymazat